11 май, 2013

Герои от БГ-сериали, които губят здравата логика в даден момент...

 Предвид, че българските сериали са нещо родено много скоро, можем без проблем да си признаем, че сценаристите не са научили все още някои тънкости в занаята. Например, как да завързваш действието без да отнемаш на героите, това което ги прави човешки същества и ги различава от техните маймуноподобни прадеди от Източна Африка - здравата човешка логика. Разбирате ли - когато сюжетът стигне до момент, в който отчаяно има нужда да се случи нещо шокиращо или разтърсващо или просто нещо да се случи - опциите са десетки. Но има моменти, в които някой сценарист усложливо "забравя" какво може и знае героя, само и само да вкара елемент, който иначе би бил невъзможен... за да не се чудите, за какво говоря, да ги почнем по ред:

1. Koсъма от "Под прикритие" се оставя да го убият...

Героят:

Ако не сте запознати със сюжета на този супер-успешен бг сериал, ще се опитам да синтезирам досегашните 3 сезона в едно изречение: "Ченге е пратено под прикритие в групата на най-могъщния криминален бос в страната, което води до много приключения." Готово!

Сега да се върнем на култовия и обичан от мнозина фенове герой - Здравко "Косъма". Преди да се впуснем обаче в конкретния случай, за който ще става дума, нека първо ви обясня, кой е Косъма или поне как са го представили в началото - бандит, мошеник, винаги измъкващ се от всяка заплетена ситуация, винаги "на косъм" (малцина загряват откъде идва прякора му, аз обвинявам образователната система за този феномен). Към подобен типаж нека добавим и на какво става свидетел - неговите хора за малко да го пречукат още в първи сезон, после е заловен да печата фалшиви пари, прекарва известно време в затвора, сменя страната и почва да работи за Иво, прецаква схема с проститутки, убива друг гангстер и т.н. И всичко това с ясното съзнание, че ако шефовете му решат, могат с 1 обаждане да го ликвидират по какви ли не изобретателни начини. Като освен стария му бос Джаро, новия му такъв Иво, на главата са му и куките, които го прибират да дава обяснения. Картинката никак не е розова, но нашия човек е свикнал и ще намери начин да се измъкне...

Малоумното действие:

В един момент Косъма решава да не свидетелства срещу Джаро, а срещу Иво, да вземе приятелски предложения статус на "защитен свидетел" (който както разбираме от сериала, не е никак защитен, но вие сигурно сте го разбрали още в началото на тази точка) и така да се спаси някакси. След като дава показанията, нашият човек решава, че трябва и да се подсигури и решава да напусне страната - уговорил се е с приятелката си да се чакат на летището, но преди това той решава да иде до тях да си вземе някакви дрехи. Сам. При все, че от този момент е защитен свидетел, това, че около него няма нито 1 полицай, който поне да го закара или поне да го следи - не, МВР решават, че едва ли ще бъде убит още същия ден след като е дал показания срещу мафиотски бос, защото явно мислят, че има изчаквателен период или тази стъпка подлежи на гласуване от мафиотските фамилии в страната или нещо такова...

Та, Косъма директно излиза от Съдебната палата и хваща такси до тях, където (о, чудо) го чака добрепознатия килър Крум с пистолет в ръка. Косъмът успява да му избяга, но е ранен в крака и тръгва да куцука и стига за негов късмет до оживен пазар. Тук всеки логично мислещ човек с огнестрелна рана в крака, просто би поискал помощ - дали ще е да му повикат линейка или патрулка, все тая, в случая той не е мафиот, а защитен свидетел, жертва на атентат. Настрана от факта, че хората напълно игнорират минаващия между тях ранен човек.

Сигурно е имал основание да не извика за помощ, при положение, че явно е попаднал на пазар със студенокръвни жители на столицата (на всеки се случва, евала на сценариста за точното попадение). Следващ ход? Да, килърът Крум го следи но не смее да извади пищов и да почне да стреля, защото това всичко на всичко е глупаво решение. Просто трябва да изчака Косъма да иде на някое усамотено място, макар че, това е последното нещо, което човек би трябвало да направи. Косъмът има телефон! И решава да се обади. Но не на властите, не, това би било твърде лесен ход, той се обажда на Мартин (който незнайно как го усеща къде е и решава да тръгне да го спасява... пеш... в София...) - явно е, че Косъма подценява не само хората около него, но и полицията. Но не е нужно да прави и следващото нещо - да напусне пазарчето и да тръгне по усамотени улички в опит да избяга, повтарям отново - докато е с огнестрелна рана в крака.

Цялото държание в този момент сякаш крещи "Ела ме гръмни!" - Косъма пренебрегва здравата логика 3 пъти в името на играта с огъня - вместо от Съда да иде направо на летището и когато пристигне в чужбина, да грабне първия куфар който види или просто да си купи други дрехи, той решава да се прибере, (не)осъзнавайки, че ще го чакат с пистолет в ръка. После когато се усеща, че това е лоша идея и е ранен, той не търси помощ от никого - полиция, минувачи, лекари, а от човек, който трябва да го намери из града. Накрая добавяме, че вместо да седи сред десетки свидетели в тълпа от хора, Косъма решава, да се надбягва (надкуцуква?) с потенциалния си убиец в по-малолюдно място.

Какво става накрая ли? Не искам да ви го спойлвам, но сигурно сте се досетили, че когато трябва някой да бъде убит в сериал, всичките му умения да избягва смъртта отиват на кино. И не говорим тук за случаен човек, а за такъв който прекарва всеки ден с мисълта, че могат да го убият буквално всички, плюс опцията да го вкарат в затвора полицаите - и този човек току що е дал показания срещу шефа си, кръстник на мафията. Като че ли висенето в съда докарва имбецилност на хората, пък били те и най-досетливите и хитри...

2. Мартин от "Под прикритие" не успява да спаси майката на Иво, защото е глупав.

Героят:

Мартин е ченгето под прикритие в "Под прикритие". През всички серии сценаристите се опитват да го покажат като герой - отдаден на каузата си, винаги намиращ начин да продължи мисията си, едновременно корав физически (боксьор) и достатъчно умен и изобретателен за да не го хванат. Изобщо идеалния човек, на който можем да поверим да ни пази от лошите.

Също така трябва да отбележим, че въпреки всичко, той винаги взима правилното решение - все пак цялата идея на неговия персонаж е, че е Добрият - иска да хване Лошите и да ги накаже. Освен това нека добавим и че помага на тези в беда, дори рискувайки да си прецака основната мисия - като почнем от Съни, минем през Зори и Косъма и Куката и бог знае още колко персонажи са спасени, благадарение на нашия човек..

Малоумната постъпка:

Тогавашния шеф на Мартин - Джаро праща Близнаците да проникват в жилището на майката на Иво и да я убият, като един вид отмъщение срещу самия Иво. Мартин вижда, че Джаро готви нещо такова и затова проследява двамата килъри до мястото, където той ЗНАЕ от миналия сезон, че живее майката на Иво. Не е трудно човек да се досети, какви ще ги вършат тия двамата с нея, като я набарат. При все, че те се бавят и не излизат, Мартин се усеща, че МОЖЕ БИ тя не е вътре в крайна сметка и те я чакат да се прибере за да я ликвидират. Мартин после вижда и самата жена да се прибира към дома си...

Тук изниква въпрос: Какво бихте направили вие, ако сте на негово място? Нека направим списък с няколко идеи:
- Обаждате се на Близнаците с "Момчета, към вас идват куки, изчезвайте" - и те се изпаравят. Тук обаче има риск, какво ще обяснява Мартин на Джаро после?
- Обаждате се на полицията "Ало, тука на този адрес видях 2 съмнителни типове да влизат и явно ще тарашат, елате бързо" - тук проблемно е, че Близнаците могат да го отнесат и да ги арестуват... но само за грабеж! Да, съществува риск Иво да ги усети къде и какво са правели, но поне невинната жена оцелява.
- Едно просто "Госпожо, аз съм човек на сина ви Иво, горе в дома ви видях да влизат двама непознати, готвят се да ви убият" - най-лесния вариант - жената се усеща, че ще я убиват и някакъв човек я предупреждава за това, тя просто си хваща такси за друго място, Близнаците чакат цяла нощ и се отказват - и всичко се разминава.

Какво би избрал полицаят Мартин в такава ситуация? Той пресреща жената на пътя, но някакси не успява да я убеди, да не се прибира, може би защото не използва аргумента "чакат ви у вас убийци", което явно му се изплъзва. Също така винаги може да каже и "аз съм цивилен полицай, следим едни бандити и те са у ей тази сграда, що не идете да нощувате другаде?" или нещо по-креативно от сорта на "аз съм съсед, има изтичане на газ, след малко ще довтасат екипи на Гражданска защита, нека се евакуираме"... и после просто се обажда на въпросните екипи с лъжлив сигнал.

Варианти много, ако човек се колебаее, може да ползва най-лесното - да следва закона, който казва "Извикай полиция" за такива ситуации. Всеки нормален гражданин би реагирал така, а какво остава за човек, който всъщност Е ПОЛИЦАЙ?

Времето, което има Мартин е предостатъчно - мястото е в центъра на града, няма да е налудничаво да кажем, че полицията ще дойде за 1-2 минути след като Мартин вижда, че Близнаците се качват. Напълно възможно е и полицията да дойде още преди да са влезли в самия апартамент, а какво остава за майката на Иво да се прибере.

Накрая за капак, но напълно в духа на сериала е липсата на усещане за големината на града: Мартин все пак се обажда на Иво, че майка му е в опасност, явно разчитайки, че той кисне в кафенето отсреща или че е просто в съседна кооперациика. Иво през това време може да е из целия град, а може и да е извън града. Мартин е наясно, че Иво има голям палат някъде из квартали до Витоша, защото Мартин е бил там. Както и става - Иво закъснява да спре убийството след лудешко каране из нощна София и пристига при трупа на майка си, само и единствено за да има сцена в която той плаче за нея и е видимо разстроен, защото следващите събития изискват тази негова мотивация.

Като бонус тук ще добавя и живота на Малкия Близнак. Ако сме във вариант, където МВР прибира двамата за грабеж, те са си на топло, майката е жива, това е ясно. Но също така те получават опция да сключат сделка срещу Джаро, подобно на тази на Косъма (при условие, че не страдат от временно умопомрачение като него), но и по-важното - не стават жертва на атентат в по-следващ епизод, където Малкия Близнак бива застрелян и умира. Мартин може би е наясно, че ако Близнаците ликвидират майката на Иво, те са пътници и той ще ги гони до дупка за ги избие. Но за един кратък момент, той си губи здравата логика и оставя невинна възрастна жена да бъде убита, а и обрича на подобна участ и убийците и.

Притеснително за мисленето на полицай... но като казахме полицай:

3. Бащата на Филип от "Революция Z" е най-смотания полицай в страната!

Героят:

Бащата на Филип е полицай, но не обикновен, а от офицерите! Това е важно да го имаме на ум. Той не е млад, неопитен или глупав - в първите сцени, в които се появява излъчва всичко, което бихме искали да виждаме в нашата полиция - строг, отговорен, вдъхващ респект, спазващ правилата, налагащ правила, държи на дисциплината, може да борави с компютър, и за капак - е вманиачен да изгради сина си Филип като истински мъж. Изобщо той е човек, който не трябва да бъде подценяван като решимост, интелект и опит.

Само че...

Нелогичните постъпки:

... неговите умения и опит не помагат, щом става дума за нещо извън работата му. Най-първия пример, който ми идва на ум е когато Филип трябва да попречи на баща си да гледа Новините на БТВ (нека не забравяме, че самия факт, че ги гледа е отделна точка в този списък) - Филип няма много опции за действие и решава да пробва най-първото, което му хрумва - да отреже кабела за телевизията, който виси от прозореца. Но няма защо да го виним, той е отчаян, на 16 е и трябва да действа бързо. Филип се прибира веднага след това. Оправданието, което се скалъпва е "Абе май видях съседа да ни краде от кабелната", което е първото подозрение на Бащата. Номерът минава, а Бащата вместо да иде да поговори по типичния си строг начин със съседа (това никога не е показвано в някоя сцена бтв), той решава да се развика на кабелната телевизия, че нещо е станало.

Какво друго може да направи? О да - чакайте малко - може да провери кабела и да открие, че е отрязан като с катана! Което явно говори, че някой му спира телевизията, без да я взима за себе си. Опитния полицай ще забележи, че няма кабел, който да води към съседа, предполагам и вие можете да забележите. Другия вариант е да се досети, че може да хваща БТВ и без да е вързан към някоя кабелна, както правят хиляди българи, които не могат да си позволят 100 канала от цял свят и карат само на националните телевизии. Които междудругото трябва да се хващат по подобен начин и в районното, ако там имат телевизори. Има и още един малко странен избор, но сме 21ви век и трябва да го споменем - да гледа БТВ по интернет! Той специално пита в един момент децата, как им е нета и дали е там и всичко е наред! Тогава най-простото нещо е си намери онлайн телевизията и да си гледа през компа. Това прави нещата ето така - телевизиите изчезват, Бащата решава просто да настрои телевизора без кабелна и да си доизгледа новините, а след тях да иде да види, че очевидно някой вандал му е резнал кабела...

Което ни води до следващото логично за един полицай действие - да сложи камера. Бащата явно поправя проблема с отрязания кабел (следващ епизод се появява нов такъв) - ако има съмнения за вандализъм или дори кражба на кабелна, най-простото нещо е да сложи камера, да я свърже с компютъра си на работа и да сложи някой новобранец да следи кво става. Или да си преглежда записите в часове, когато кабелната "изчезне" пак. Или по-разумното и не толкова биещо на очи - да направи кабела недостъпен за баране - да го премести или да го скрие или да го сложи на твърде високо. Или да го вкара някъде под земята. Или в тон със скандала, който вдига на кабелния оператор - да мине на някой, който предлага сателитна телевизия, за която изобщо не трябва кабел...

... и сега черешката - това с кабела се случва за втори път! Бащата в друг епизод решава да гледа сутрешния блок на БТВ (защото явно е по-важно от това да лови бандити) - току що децата са отишли на училище, той сяда, пуска си телевизора и в момента, в който децата сигурно минават през двора, кабелната пак изчезва. Тук опитния полицай сигурно би се замислил - Филип първия път е бил наоколо като е станало, насочил е вниманието на бащата към съседа и сега същото се повтаря и Филип пак е наоколо. Какво ли може да е?

И след всичко това, бащата все още не е наясно какво е станало, както и не взима мерки да не се повтаря или пък просто да има резервен вариант за гледане на телевизия. Единственото му действие е пак да вдигне скандал по телефона.

Да не говорим и за съобразителността му относно музикалната кариера на сина си - Филип се води, че "тренира" редовно някакво бойно изкуство, съответно отсъства от вкъщи по време на "тренировките" и така с месеци, доколкото разбираме още от първите епизоди. Но бащата не усеща, че синът му не се променя дори малко физически - не е станал по-мускулест, не говори за тренировките, дори не показва да се интересува от някаква информация за тях. Също така бащата трябва да забележи, ако синът му яде повече, нали така? Оказва се, че Филип свири на барабани при дядо си по време на тия тренировки, а бащата изобщо не забелязва, че синът му не ходи на тях - не вижда, че липсва промяна, която тренирането на какъв да е спорт налага.

След време, когато бащата става свидетел на спаринг, в който синът му не показва нищо от "наученото", за него е ясно, че е бил излъган. Той знае, че синът му ходи само на училище, на тия тренировки или евентуално до дядо си. После бащата намира Дядото с барабани в дома си. Тук отново е нужно да напомни, че това е полицай, който трябва да събере 2 и 2 и да се досети, каква е работата. Но не го прави! Бащата разбира, чак когато лично вижда Филип с бандата да свирят. Да не говорим, че изобщо не трябва да е на концерта. Но като се замисли човек - по-добре да е, вместо да му дават заплетени случаи да разследва. Явно и колегите му са на това мнение, защото все някой от тях е гледал тия пусти Новини или Сутрешен блок и е познал сина на колегата от МВР-то... но са решили да не му казват, както сигурно правят с всяка важна информация по служба... Но какво да кажем за роднините, които познаят Филип по телевизията? И тях ли ги е страх от скандал по телефона?

Няма коментари:

Powered By Blogger