17 юни, 2012

"Всички са маскари" казваше Бай Ганьо

Спомняте си този цитат, нали?

Българското общество ми прилича донякъде на Бай Ганьо - не може да види по-далече от носа си, ако ще и телескоп да му дадеш. Спомняте ли си, как правителството на Бат' Бойко реши да НЕ проучва земята в Добруджа за шистов газ, в името на "екологията". Кой е големия губещ в крайна сметка? Накратко казано - ние.

Причините са ясни (надявам се, не само на мен) - когато страната ни намира възможност да започне да екслоатира нови енергиини източници, това ще се отрази зле финансово на вече съществуващите. По-евтина енергия за потребителите? Дума да не става, това са загуби за определени компании, които в момента печелят добре от нас. От нашия джоб. И ако решат, могат да ни спрат кранчето и да предоговорят цените с правителството и то ще се съгласи, защото няма друга опция. Защото "зелените" им свиха другата опция. Не сме единствената страна, в която печалбата на различни компании, я бранят не техните адвокати, икономисти, експерти или ПР-и, а я бранят обикновенните хора, скрити зад идеята за "идеалът". Този идеал, който наричат с хубави имена за пред журналистите - природа, екоравновесие, чистота, околна среда. Думи, които на хартия струват много, а на практика - нищо. И не защото трябва да разрушим всичко в страната ни, а защото може би вече сме го направили. Ето пример:
- Колко протеста е имало в София, затова, че Русе или Стара Загора биват обгазявани постоянно?
- Колко протеста срещу цигарения дим е имало?
- Колко протеста срещу вредните емисии от автомобилите е имало?
- Защо страната ни е замърсявана с тонове от нашите лични боклуци, общините се чудят къде да ги натикат, а ние се правим през 364 дни в годината, че това е само "по Новините"?

Българинът обича природата, обича и да се протестира и да се оплаква. Но не сме видели да го прави за обичайно, заради самия принцип. А винаги го прави, когато са намесени икономически интереси. И защо не? Много е лесно да се появи някой, да организира протест, който единствено е в полза на дадена фирма или бранш, да го скрие зад "идеалът за природата" и да се съберат хора, готови да подкрепят тази кауза. Нарича се "еко-рекет". Поздравления, ние сме вече в 21ви век!

Какво следва? Ами не искам да съм лош пророк, но ще видим още доста пъти нещо такова. Например от ЕС ни задължават да минем на електроавтомобили към 2020г, но страната е раздирана от протести, защото бензиновите компании не могат да ни загубят като клиенти. Електро-автобуси в градския транспорт? Дума да не става! Преференции за собствениците на такива коли? Не, защо да ги насърчаваме?
Ами ако забранят цигарите и им спрат субсидията? Тютюневите компании ще задействат машината си, която бих нарекъл пропагандна, защото ми напомня Северна Корея, и ще видите протестиращи срещу такива забрани. Примери много. Може би не всичките са свързани с природата, но винаги всички са свързани с пари. Дори моя настоящ университет СУ стигна до там.

Не помните ли? Нека обясня - СУ подобно на други университети като него, получава издържка от държавата. Тя се формира на следното - колкото повече студенти, толкова повече субсидия. И СУ реагира адекватно, като създава тонове нови специалности със тонове нови места, и виждаме абсурдно високи приеми в редица специалности, както и приятни специалности като "Културология", "Минало и съвремие на Югоизт. Европа" и защо не и "Специалистика", "Всичкология", "Многознание" или "Историография на Географията". И когато идва кризата преди няколко години, държавата усеща, че плаща образованието на хора, които ще са безработни, защото СУ им е измислил специалности, които нямат практическо приложение, дори и да сме Народна Република. И когато това ощетява финансово СУ започват протести. Кой е виновния? Този който не иска да плаща пари на вятъра (това, че СУ си разпределя бюджета, сякаш играе икономически симулатор е съвсем друга тема) или този, който му спират пари, въпреки, че учи нещо смислено (медицина или журналистика).

Държавата засега няма намерено лекарство срещу протестния рекет. Може би защото тя е длъжна да се вслушва в призивите на народа. Това е по конституция всъщност, не си го измислям аз. И всеки протест, който има правилна кауза е важен и трябва държавата да се намесва. Знаете ли обаче за протеста на служителите в затворите и исканията им за по-високи заплати и условия на труд? Не? Нима те не заслужават? Или просто медиите са загърбили този скучен, тривиален и дори апатичен "вопъл" на хората, решавайки, че има къде-къде по-пикантни неща "За протестиране"? Разберете - ако сте шеф на медия, винаги ще трябва да обръщате внимание на новини, които привличат повече зрители/слушатели/читатели. Обществото не се вълнува от скучните неща. Особено нашето, което ни е дало чудесии като Азиз, Златките или Проф. Вучков.

И какво излиза? Събираме нечии интереси, болната амбиция на хората да протестират за "една висша ценност" (която нямат идея каква е, но е важното да я отстояват) и плюс медии, които искат да представят нещата максимално интереси, за тяхна си изгода. А държавата не може  и не трябва да влиза в ролята на SPECTRE и да бъде Злодеят с главно З. Един ден ще стигнем до момента, в който ще виждаме 2 противоположни протеста (о, нима не знаете, че за Закона за горите има такива - за и против него) - и ще сме свидетели на законотворчество, в което Народното събрание няма да посмее да създаде или промени нито 1 закон. Ако ви се струва, че нищо не се променя, значи вече сме стигнали там.

И кой е виновен? Политиците? Бизнесмените? Аз мисля, че Бай Ганьо е прав - всички те плюс всички нас.... всички сме маскари...

Няма коментари:

Powered By Blogger