10 февруари, 2007

Специален доклад

Проблема с четенето на мисли!

Днес прочетох някъде, че учените са изобретили машинка, с която мога да четат мислите на хора, и как подобна машинка би била от полза на обществото - как ще се тестват престъпници, които ги пускат от затвора за "бъдещите им творчески планове" или за инвалиди, които няма как да пишат на компютър да използват машинката, за да предават информацията по мисловен път.

Дотук добре- но после идва и холивуудската част - ами ако някой "зъл герой" реши да се облагодетелства от нея, като прочете мислите на акционерите в някоя компания, решенията на армейските генерали, ходовете на Веселин Топалов и т.н. и т.н.? Не се и съмняавам, че ще се намери и подобен типаж. Въпрос на време е доброто изобретение, да се използва за противочовешки цели.

Друг е въпроса, колко е морално да се използва изобщо - все едно да има цензура върху свободата на словото, но в по-груб вид - свобода на мислите. Един вид ограничаване дори на свободната ни мисъл и воля. Или по-скоро една крачка преди тоталния контрол над личността от хората "отгоре".

Няма коментари:

Powered By Blogger